Sebastian Burduja – Un ministru, azi, pentru România de mîine


A petrecut 12 ani prin America unde a studiat pe la scolile despre care multi au auzit doar prin filme : Stanford si Harvard. Dupa care s-a întors în România si s-a tot lovit de aceeasi si aceeasi întrebare : « ma, tu ai înnebunit sa lasi America pentru România ? »

Cunosc întrebarea asta. Am auzit-o si eu de cînd m-am întors în România dupa vreo 15 ani de studii si lucrat în Franta. Am cunoscut multe natii în peregrinarile mele prin lume dar nici una nu îsi uraste cu atîta înversunare propria tara. Sîntem experti în autosabotare. Pîna la urma, asta sîntem : povestea pe care ne-o spunem despre noi. E una care suna asa : « In România nu poti face nimic, mai bine pleci unde vezi cu ochii, aici nu ai nici o sansa. » Si oamenii asta fac, se acordeaza la aceasta tîmpenie care ni se repeta obsesiv pe toate televiziunile, radiourile si ziarele din România.

Cum schimbi o tara ? In primul rînd schimbi povestea pe care oamenii care o locuiesc si-o spun despre ea. De la generatia mea nu mai am nici o asteptare, e întepenita în credinta ca nimic nu se poate. Dar vin din spate niste tineri cu idei la fel de fixe : ei cred ca se poate. Multi dintre ei s-au scolit prin Occident si s-au întors în România. Aici pun pe picioare start-up-urile care ne vor rescrie viitorul. Unii dintre ei au început sa intre în politica si sa aduca o gura de oxigen într-un mediu asfixiat de oportunisti, analfabeti si corupti. E greu sa primenesti o clasa politica facuta praf dar e un început pentru toate.

Sebastian Burduja a plecat din tara din adolescenta si s-a întors dupa 12 ani de studii la doua dintre cele mai prestigioase universitati americane : Stanford si Harvard. A intrat în politica pe poarta liberala iar astazi este ministrul cercetarii, inovarii si digitalizarii. Are 37 de ani si a reusit sa promoveze recent o lege care desfiinteaza faimosul dosar cu sina. Foarte rar invit la aceasta emisiune oameni din zona politica dar Sebastian Burduja merita sa fie auzit pentru ca este vocea unei generatii care este condamnata sa schimbe România. E sansa lor si sansa noastra. Mai multe despre ministrul si omul Sebastian Burduja puteti afla la adresa : burduja.ro

0:00
0:00