Raluca Negulescu-Balaci – NABU, un zeu si o aplicatie cu Fundatia UiPath


Tot ce facem noi aici, pe pamînt, ramîne scris în « Cartea vietii ». Nimic din ce trece nu trece de tot ci lasa o urma în ceva care nu este din lumea noastra. Povestea asta cu « Cartea vietii » o gasim în toate marile religii ale lumii. La crestini chiar asa îi zice, « Cartea vietii ». La orientali ea ia forma unei biblioteci, biblioteca akashica. Cuvîntul « akasha » vine din sanscrita si înseamna « cer » sau « eter », elementul care conecteaza tot ce exista în univers. Biblioteca akashica este povestea întregului univers scrisa în ceva care nu moare.

Mesopotamienii aveau si ei un loc în care se tinea evidenta lumii. Este templul Esagila situat în centrul orasului Babilon. Versiunea mesopotamiana a Cartii vietii este scrisa de zeul Nabu care ocroteste arta scrisului si cunoasterea. Din acest zeu s-a inspirat si aplicatia Nabu pe care o puteti descarca acum si pe IOS si pe Android. Acest proiect initiat în Statele Unite a fost recent lansat si în România. Ce propune ? Evident, carti. Pentru cine ? Pentru copii. Care copii ? Cei care nu le au pentru ca parintii lor sînt atît de saraci încît nu îsi permit sa le cumpere. Cum le pot accesa ? Pe telefon. Iar daca nu au acces la wi-fi, parintii lor le pot descarca pe wi-fi-ul de la scoala, iar copiii le pot citi acasa off-line.

In limba Babilonului cuvîntul « nabu » înseamna « vestire ». Nabu este vestitorul lumii, cel care ne aduce vesti despre ce se întîmpla în lume. In acest fel cunoastem mai bine lumea în care traim si pe noi însine o data cu ea. România este printre putinele tari în care s-a lansat aplicatia Nabu. Acest proiect a fost posibil datorita implicarii Fundatiei UiPath si a asociatiei Ovidiuro.

De Ovidiuro se ocupa o doamna, Maria Gheorghiu, pe care o vom invita în curînd la emisiunea « Noi venim din viitor ». Pentru ca tehnologiile care ne vin din viitor si despre care vorbim la aceasta emisiune vin din mintea unor copii educati. Educatia este ca iubirea, se petrece în doi. Copilul are nevoie de un dascal care si el, la rîndul lui, are în biografia lui un întreg sistem educativ pentru a putea creste, pentru a fi capabil sa se integreze în lumea noastra extrem de complexa.

Dar nu toti copiii au aceasta sansa. Multi dintre ei sînt victime ale saraciei în care s-au nascut. Pentru ei a fost creata aplicatia Nabu despre care vom vorbi astazi. Am invitat-o la emisiunea « Noi venim din viitor » pe o doamna care de acolo vine, din viitor. Raluca Negulescu-Balaci este directoarea executiva a Fundatiei UiPath, partener al proiectului Nabu în România.

Ce este UiPath ? Este o companie care se ocupa de RPA, adica Robot Process Automation. Este lider mondial în acest domeniu. Avem toate motivele sa ne bucuram ca aceasta companie care îsi dirijeaza acum afacerile de la New York a venit si în România. Dar avem un motiv si mai tare sa ne bucuram ca aceasta companie exista si vrea sa faca ceva pentru copiii de aici.

Motivul este ca aceasta companie a fost cladita în România de o mîna de români care au înteles noile tehnologii înaintea altora si au reusit sa faca dintr-o mica firma româneasca liderul mondial în automatizarea proceselor robotizate. Astazi UiPath, companie listata la bursa de la New York, valoreaza multe miliarde de dolari. Fundatia UiPath, dirijata de Raluca Negulescu-Balaci, a lansat de curînd în România aplicatia Nabu de care zeul mesopotamian cu acelasi nume ar fi foarte mîndru.

Mai multe despre acest proiect si despre Fundatia UiPath puteti afla la adresele : nabu.org/ro/romania si uipathfoundation.com

0:00
0:00