Oana Zapca – Cînd înveti, ca atunci cînd iubesti, nu esti niciodata singur


Avem un viitor doar daca avem puterea de a proiecta din prezentul nostru o lumina care sa ne reveleze o tinta. O viata fara directie este un haos care ne acopera de bezna. Nu e usor sa îti gasesti propria tinta catre care sa cresti. O poti face doar în masura în care te educi. Cuvîntul asta s-a tocit, îl folosim atît de des încît am uitat ce înseamna.

A educa vine din latinescul « educare » care înseamna « a creste », « a cultiva », « a ridica ». Educare este compus din particula « ex – », care înseamna « în afara » si verbul « ducere » a carui radacina proto-indoeuropeana, « *deuk – », înseamna « a conduce ». Asadar, a educa înseamna a conduce pe cineva în afara a ceea ce este el acum si a-l duce pîna la tinta care se afla undeva în viitorul lui. Nu exista formula mai clara si mai simpla pentru a afla întelesul profund al unui cuvînt decît coborînd pîna la radacina lui fundamentala.

Am facut acest detur lingvistic pentru ca sînt convins ca educatia este cheia fermecata de care o tara ca România are nevoie pentru a se conecta la viitor. Avem acum pe piata româneasca o efervescenta extraordinara de start-up-uri, aceste afaceri puse pe picioare de tineri cu idei geniale si capabili sa le transforme în bani. Avem din ce în ce mai multe fonduri de investitii si capitaluri care se îndreapta catre piata noastra în cautarea noilor talente, a antreprenorilor care vor rescrie istoria economica a României. Dar mai avem nevoie de ceva ca sa facem din aceasta întîlnire cu propria noastra istorie o poveste de succes. Avem nevoie de copii educati în perspectiva întîlnirii lor cu piata si antreprenoriatul.

Acest tip de educatie nu are nici o legatura cu toceala si memorarea unor informatii care se gasesc oricum pe Google. Avem nevoie de o educatie conectata cu piata si facuta de profesori, directori si parinti suficient de deschisi ca sa înteleaga greutatea acestei mize. România este greu de urnit în aceasta ecuatie dar au aparut pe piata organizatii care ne aduc ceva oxigen. Sînt locuri în care se respira un alt aer si în care înfloresc talentele de mîine. Unul din aceste locuri este asociatia Super Teach. Am invitat-o astazi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe noua directoare executiva a Super Teach, Oana Zapca. Oana este coach cu experienta îndelungata în aceasta meserie care se ocupa de schimbare iar educatia din România are nevoie de schimbare ca de aer.

0:00
0:00