Miriam Constantin si George Andrei Badita – From the future we come, cu NFT-uri la V7 Startup Studio


Daca umpli o cutie cu lumina si te uiti printr-o gaura ca sa vezi lumina în stare pura vei avea o surpriza. Nu vei vedea nimic. Lumina în stare pura e întuneric. Aici este vorba de un experiment stiintific facut de un fizician specializat în fizica cuantica si pasionat de filosofie, arta si spiritualitate. Arthur Zajonc îl cheama. Este profesor de fizica cuantica la Colegiul Amherst din Statele Unite si a scris cea mai frumoasa carte despre lumina : « Catching the light », adica « Prinzînd lumina ». Si cea interioara si cea exterioara.

El a facut acest experiment pentru a vedea cum arata lumina în stare pura si a fost socat sa vada ca, de fapt, nu vede nimic. Lumina, cea care ne permite sa vedem ceva, este neagra ca noaptea cînd e singura cu ea. Dar fizicianul Arthur Zajonc a mai facut ceva. A spart usor cartonul cutiei si a introdus înauntru o bagheta. Si a aparut o alta surpriza. Bagheta era luminata si se vedea în cutia inundata de lumina. Dar cînd retragea bagheta si se uita la lumina în stare pura, nu vedea nimic, era doar întuneric. Cînd împingea bagheta în cutie însa, lumina se manifesta ca lumina, ca si cum iesea din propriul ei întuneric.

Concluzia e pe cît de profunda, pe atît de simpla. Lumina lumineaza atîta timp cît se aseaza pe ceva. Un univers gol ar fi plin de întuneric. Doar cînd lumina poate mîngîia ceva, ea ni se arata. Asa cum Sursa tuturor lucrurilor se manifesta în propra ei creatie, si lumina se manifesta doar cînd se oglindeste în ceva. Voi povesti aventura luminii din perspectiva credintei în urmatoarea carte din trilogia « Noi venim din viitor » : « Mythosofia, întelepciunea credintei ».

Prima carte din trilogie este dedicata tehnologiei ca întîlnire dintre stiinta si spiritualitate. « Tehnosofia, întelepciunea tehnologiei » a fost lansata de curînd la Institutul Francez din Bucuresti sub forma de colectie de NFT-uri (Non Fungible Token), o forma de arta digitala. Un robot sau o forma de inteligenta artificiala, creata de artista Irina Raicu, a integrat fiecare capitol din carte si l-a transformat într-o opera digitala, un NFT.

Comunitatea « Noi venim din viitor » va fi lansata în curînd sub forma unei DAO, adica Decentralized Autonomous Organization, o Organizatie Autonoma Descentralizata. Suna cam tehnic dar este ceva pe cît de complex pe atît de simplu. Functionarea ei va fi asigurata de un « smart contract », un contract inteligent care îi defineste modul de guvernare. Vom crea o noua galaxie digitala, un nou metavers pe care l-am botezat « From the future we come » în care fiecare îsi poate crea propria lui planeta. La baza proiectului se afla o mîna de tineri care folosesc noile tehnologii pentru a crea o lume mai buna. Cine sînt acesti tineri ? Sînt copiii nostri pe care îi certam toata ziua ca stau prea mult pe internet si pierd timpul jucîndu-se. Tinem atît de mult la ei încît ne dorim sa nu cunoasca greutatile prin care am trecut noi. Si asa proiectam în ei toate fricile pe care le-am acumulat noi în experientele noastre trecute.

Dar ei au ochii îndreptati catre viitor. Nu le pasa de angoasele noastre, de trecutul nostru si despre cum am vrea noi sa devina ei ca noi. Nu dau doi bani pe trecutul si pe experientele noastre. Si bine fac. Se folosesc de noile tehnologii pentru a crea o lume noua. Una mai buna decît dezastrul de lume pe care li-l lasam noi, parintii lor, mostenire : o lume desirata de razboaie, pandemii si schimbari climatice violente. Copiii nostri nu vor asa ceva. Ei vor o lume descentralizata în care puterea nu mai este controlata de sus în jos de niste politicieni bezmetici care nu vad decît propria lor burta. Vor o lume dreapta, o lume în care cele mai frumoase visuri pot deveni realitate.

Suna romantic ? Probabil, dar nu e. E foarte pragmatic. Noile tehnologii dau copiilor nostri posibilitatea de a schimba lumea ignorîndu-ne pe noi, parintii lor. Avem în România o puzderie de start-up-uri care ne conecteaza tara la viitor. Va întrebati poate de unde au rasarit aceste afaceri ale viitorului. Au crescut în spatii de co-working. Ce mai e si asta ? E un loc în care oameni care gîndesc la fel se aduna si creeaza împreuna afacerile viitorului.

Unul din aceste spatii de co-working este V7 Startup Studio, care se afla pe strada Mendeleev numarul 5, lînga Piata Amzei din Bucuresti. Am fost în acest loc si pot sa va spun ca e locul din care nu-ti mai vine sa pleci. Gasesti acolo o gramada de oameni care vin din viitor si care fac în acest loc fermecat afaceri pentru o lume mai buna.

Am invitat-o astazi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Miriam Constantin, co-fondatoarea acestui spatiu venit din alta lume ca sa faca lumea noastra mai buna. Avem alaturi de noi si pe George Andrei Badita, un tînar pasionat de tehnologia blockchain. Ei sînt doua din piesele esentiale ale proiectului de Decentralized Autonomous Organization – DAO – botezata « From the future we come ». Mai multe despre ei si proiectele lor puteti afla în curînd la adresa : https://fromthefuturewecome.io

0:00
0:00