Mihai Precup – Un tînar si miliarde de euro la Ministerul Finantelor


Astazi vom vorbi despre bani. Vorbim despre ei în fiecare zi, acasa, la birou sau cu prietenii la o bere. Dar despre ce vorbim ? Avem milioane de carti si teze de doctorat care pot umple biblioteci întregi si care ne spun povestea banilor. Cele mai stralucite minti din toate timpurile s-au aplecat asupra a ceea ce plimbam noi prin portofele si prin  conturi si numim simplu « bani ».

Cuvîntul bani vine din latinescul « monere » care înseamna la baza « a sfatui ». Daca mergem mai adînc în radacina acestui cuvînt, ajungem la forma lui proto-indo-europeana « *moneie – » care înseamna « a gîndi » si pe care o regasim si în sanscrita sub forma « manayati », a carui traducere este « a onora » sau « a respecta ». Asadar, banii sînt o modalitate de a traduce gîndirea într-o forma de respect pentru cel de lînga mine. Asta ne spune etimologia cuvîntului : banul este o forma gîndita de respect în relatia cu celalalt.

Banul simbolizeaza o valoare care se produce în momentul în care oamenii intra în relatie unii cu altii. Aceasta valoare se poate monetiza si este simbolizata de banii pe care îi plimbam noi în buzunar sau prin conturi. Bancnota de 100 de lei nu reprezinta doar o suma de bani ci simbolizeaza o valoare care masoara interactiunea umana. O societate vie, dinamica, este una în care banii circula si masoara intensitatea relatiilor umane din acea societate. O societate în care banii nu circula este o societate întepenita. Nimic nu se poate dezvolta si creste fara acest ingredient financiar care masoara complexitatea relatiilor umane.

La emisiunea « Noi venim din viitor » de astazi vom încerca sa vedem cum stam în România din acest punct de vedere. Din acest motiv m-am îndreptat catre Ministerul Finantelor. De ce ? Pentru ca acolo am dat de un tînar cu un parcurs impresionant care este secretar de stat si ne poate lamuri cum sta România la acest capitol.

Mihai Precup are 36 ani si este doctor în investitii de capital la Universitatea Sorbona de la Paris unde a si predat timp de cinci ani. A petrecut sase ani la Banca Europeana de Investitii unde a fost consilier pe Europa de Sud-Est al vicepresedintelui bancii. Din aceasta pozitie a sprijinit finantari în valoare de peste 10 miliarde de euro. Mihai a fost de asemenea partener si membru în comitetul de investitii al unui fond de private equity cu filiale în Luxemburg si în Bucuresti. In luna martie a acestui an a fost numit Secretar de stat în Ministerul Finantelor. Mai multe despre el si proiectele lui puteti afla la adresa : https://www.mihaiprecup.ro

0:00
0:00