Mathieu Grégori – Ecologie la intersectia mai multor culturi


In noi, oamenii, se întîlnesc acum trecutul si viitorul. Clipa noastra prezenta este interfata dintre aceste doua dimensiuni temporale : o istorie trecuta si promisiunea unei vieti mai bune în viitor.

Venim pe lume cu o mostenire genetica. Sîntem putin cîte ceva din mama si din tatal nostru care, la rîndul lor, sînt cîte ceva din mamele si tatii lor. Purtam în noi o constelatie familiala, o tesatura nevazuta de oameni si evenimente trecute care ne definesc familia si stramosii. Din acest motiv avem un nume. El este pecetea noastra familiala, simbolul apartenentei noastre la un grup mai larg care are propria lui istorie si a carui poveste o vom prelungi si noi cu propria noastra viata.

Dar, alaturi de nume, avem si un prenume care este doar al nostru si ne face unici în cadrul unei familii mai largi. Numele e ceea ce mostenesc de la parinti dar preumele meu este ceea ce ma defineste pe mine ca individ. Fiinta noastra profunda este întîlnirea dintre aceste doua dimensiuni : constelatia familiala care se oglindeste în nume si care reprezinta trecutul nostru si aspectul nostru individual care ne face unici si care este oglindit în prenumele nostru.

Sîntem în acelasi timp o fiinta colectiva si una individuala. Aspectul individual al fiintei noastre este definit de alegerile pe care le facem fiecare din noi iar aceste alegeri ne proiecteaza în viitor. Din aceasta cauza clipa noastra prezenta este interfata dintre trecutul si viitorul nostru. La unii, acest trecut are un aspect tumultuos. Se întîlnesc în ei origini variate care îi fac mai deschisi catre ceilalti, mai curiosi si mai dornici sa traiasca experiente noi.

Am întîlnit un asemenea exemplar. Este un tînar francez de 24 de ani, îl cheama Mathieu Grégori, si are în sînge origini chineze si vietnameze. Traieste în România unde are mai multe proiecte despre care vom vorbi în aceasta editie a emisiunii « Noi venim din viitor ». Mathieu are un masterat în politici de mediu la Scoala de Afaceri Internationale din Paris si a studiat stiintele politice si filosofia la Universitatea Nationala Autonoma din Mexico.

A facut stagii de practica în Franta, România, Israel, Camerun, Mexic si Brazilia. In România a fondat compania de consultanta ECONOS care vrea sa devina cel mai mare jucator în domeniul solutiilor de dezvoltare sustenabila. Ii place muzica si, din pasiune pentru ea, a fondat si compania BPM Global care aduce împreuna DJ-ei din România, Franta si Mexico. Aceasta emisiune va avea loc în limba franceza. Mai multe despre el si acest proiect puteti afla la adresa : econos.consulting

0:00
0:00