Din viitor vin catre noi robotii. Prima imagine care ne apare în minte cînd auzim cuvîntul « robot » e un amestec de Terminator si de Robocop, ceva terifiant care ne ameninta vietile si viitorul. A aparut o întreaga mitologie legata de acesti roboti si de viitorul ultratehnologic spre care avansam. Este o mitologie negativa, cu povesti înspaimîntatoare în care si-au gasit cuib toate fricile noastre.
In realitate însa, tehnologia ne simplifica vietile si ofera mai mult timp pentru noi. La radacina tehnologiei se afla automatizarea. Ce este aceasta automatizare ? Este repetarea unor procese si, pe masura ce le repeti, le poti face mai repede. Cînd speli prima data vase, te cam chinui si s-ar putea sa si spargi cîteva. Dar pe masura ce repeti operatia asta de cîteva ori pe zi, începi sa o faci din ce în ce mai bine si mai repede. Asa înveti. Cînd mergi prima data pe bicicleta, începi prin a cadea. Te ridici si o iei de la capat. Cu timpul vei cadea din ce în ce mai putin pentru ca gesturile tale se automatizeaza pîna cînd nu te mai gîndesti deloc la ele, corpul tau devine un pilot automat.
Automatizarea este baza procesului de învatare iar tehnologia transfera acest proces din mintea omului în algoritmul matematic, adica în liniile de cod care dau masinii posibilitatea de a învata si de a gestiona singura operatiuni mecanice. Lider mondial în procesul de automatizare este o firma pornita în România. UiPath, valorizata astazi la zeci de miliarde de dolari la bursa de la New York, este la baza o firma româneasca. UiPath este astazi un unicorn, adica o firma a carei cifra de afaceri depaseste un miliard de dolari. Succesul fulgerator al acestei companii a creat un fenomen foarte interesant pe piata româneasca : o gramada de start-up-uri inventate de tineri au prins curaj si cuceresc astazi piata internationala cu proiecte incredibile.
Am invitat astazi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Margareta Mucibabici care se ocupa de politici publice si impact social la UiPath. Este la baza avocata, se ocupa de comitetul economiei digitale la Camera de comert americana din România si face parte din echipa de lideri ai aceleiasi structuri de la Uniunea europeana. Mai multe despre acestea puteti afla la adresa : uipath.com