Laurence Auer – Ambasadoarea Frantei vine din viitor


Viitorul este forjat de tehnologie. Dar cînd vorbim despre tehnologie, nu toata lumea vorbeste despre acelasi lucru. Tehnologia evolueaza mai repede decît capacitatea noastra de a o întelege. Oamenii din zona tehnica îi pot întelege mai bine evolutia pentru ca asta e meseria lor. Dar ceilalti, care nu au un bagaj tehnic si stiintific la fel de mare, nu prea înteleg încotro o iau lucrurile.

O mare problema au acum cei care fac legile. Cum poti impune niste reguli într-un domeniu care se misca atît de repede ? Cum poti reglementa blockchain-ul si inteligenta artificiala daca nu pricepi cum functioneaza ? Uniunea europeana a facut cîtiva pasi timizi în a reglementa noile tehnologii. Statele Unite înca mai dezbat pe tema asta si nu se stie încotro o vor lua. China nu-si pune prea multe întrebari. Preia tehnologiile din Vest si le implementeaza prin ordin al Partidului comunist.

Spatiul creat de noile tehnologii seamana cu Vestul salbatic. E o lume în care totul e posibil si visul îmbogatirii rapide atrage multi oameni în noul Eldorado digital. Din pacate speculatiile si escrocheriile digitale care se petrec în acest spatiu oculteaza o buna parte din valoarea noilor tehnologii. Este nevoie mai mult ca niciodata ca spatiul virtual creat de noile tehnologii sa fie ocupat de proiecte inteligente cu un impact pozitiv asupra lumii reale în care traim noi.

Am invitat astazi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Excelena sa, Laurence Auer, ambasadoare a Frantei în România. De ce ? Pentru ca este o interlocutoare de exceptie pe tema noilor tehnologii unde Franta exceleaza de ani buni de zile. Rar mi-a fost dat sa întîlnesc pe cineva pozitionat atît de sus care sa înteleaga atît de bine din ce va fi facut viitorul. Va invit sa descoperim împreuna ce pot aduce noile tehnologii în relatia franco-româna.

Aceasta emisiune va avea loc în limba franceza.

0:00
0:00