Jonas Mercier – Startup Luxemburg, ideea unui francez trait în România


Noi sîntem viitorul stramosilor nostri. In tine stau proiectate toate asteptarile si sperantele generatiilor care te-au precedat : parintii tai, parintii lor si parintii tuturor parintilor. Porti în tine aceasta promisiune pentru o lume mai buna. Te afli în anul 2022 dar oare cum arata lumea prin anul 1350 ? Europa era infectata cu ciuma bubonica, o boala teribila care a decimat jumatate din populatia continentului nostru. Gîndeste-te la cîti oameni cunosti si imagineaza-ti ca jumatate din ei n-ar mai fi. Cam asa stateau lucrurile la finalul Evului Mediu. Asa cum Covid-ul venit din îndepartata China ne-a schimbat vietile, tot asa bacteria care a provocat ciuma bubonica a venit din aceeasi China si a schimbat destinul continentului european. Cînd jumatate din oamenii pe care îi stii dispar de azi pe mîine, viata nu mai are nici un farmec. Imaginati-va ce disperare au putut trai stramosii nostri acum 650 de ani.

Cum poti trai într-o lume în care totul se prabuseste ? A fost la fel de greu si pentru cei saraci si pentru cei bogati. Ce sa faci cu banii într-o lume care moare ? Dar omul este o faptura aparte care se poate hrani din propria lui speranta. Europa avea sa renasca din propria ei cenusa. Dupa finalul tragic al Evului Mediu a urmat Renasterea, o miscare initiata de artistii italieni finantati de corporatistii acelor vremuri : familia Medici. Din Renasterea culturala s-au nascut universitatile si scolile care au adus faima Occidentului, miscarea iluminista, stiintele si tehnologiile care ne-au schimbat vietile. Acum, în 2022, cînd covid-ul ne-a dat cu capul de toti peretii, cautam si noi, cum au facut stramosii nostri din Evul Mediu, speranta unei noi renasteri. Si unii au început sa o gaseasca.

Cine sînt ei ? Sînt copiii nostri în care am proiectat speranta unei lumi mai bune. In timp ce noi stam lipiti de televizoare si ascultam tot felul de bezmetici care ne otravesc zilele si noptile, copiii nostri stau pe internet si unii dintre ei învata acolo ce n-am învatat noi în cele mai sofisticate scoli. Invata sa îsi croiasca propriile afaceri în universul fara limite al lumii virtuale. Ei sînt deja în metaversul pe care încearca acum sa ni-l fure Facebook si sa mai faca niste miliarde de dolari pe spatele nostru.

Copiii nostri croiesc o lume noua din care noi, parintii lor, întelegem foarte putin. In lumea lor, adevarata valoare nu este sa lucrezi pentru o mare corporatie ci sa creezi tu însuti propria ta corporatie. Asa a început explozia de start-up-uri care a atins întreaga Europa cu România cu tot. In aceste start-up-uri sta închisa speranta unei lumi mai bune nascuta din mintea si talentul copiilor nostri. Am prezentat la emisiunea « Noi venim din viitor » o gramada de tineri creatori de start-up-uri, mentorii lor, incubatoarele de afaceri care îi ajuta sa creasca, oamenii din venture capital care vin cu banii, pe scurt întregul ecosistem al viitorului. Am vorbit despre start-up-urile din România si din alte tari, precum Polonia, cu sprijinul organizatiei La French Tech prezenta în multe ecosisteme europene.

Astazi vom merge la Luxembourg unde vom descoperi universul start-up-urilor cu fondatorul conceptului « Startup Luxembourg ». Este un tînar francez care a trait si a lucrat multi ani de zile în România. Jonas Mercier este la baza jurnalist. S-a format în orasul lui natal, la Grenoble, si a venit în România unde a lucrat pentru mai multe ziare si radiouri din Franta si din Belgia. Il cunosc personal, a lucrat multi ani alaturi de mine pentru canalul de televiziune France 24. Jonas a plecat din România în 2016 si s-a instalat la Luxembourg unde a continuat sa lucreze ca jurnalist iar în 2019 punea pe picioare proiectul Startup Luxembourg. Jonas cunoaste bine si Europa occidentala, unde s-a nascut, si pe cea orientala unde ne aflam noi si unde a trait si a lucrat multi ani de zile. Stati cu noi o jumatate de ora si veti afla din ce vor fi facute afacerile viitorului la scara europeana. Mai multe despre acest proiect puteti afla la adresa startupluxembourg.com Aceasta emisiune este în limba franceza.

0:00
0:00