Iulian Verga – Ploiesti, un Silicon Valley nestiut


Din viitor a ajuns în prezentul nostru ceea ce americanii numesc : « digital twin ». Adica « geamanul digital ». Imaginati-va o uzina uriasa cu mii de oameni care asigura alte mii de procese. E ceva complicat. Uzina merge dar sînt unele secvente în procesele ei care nu merg la fel de bine ca celelalte. Cum le gasesti ? Cum le corectezi ? Pîna la urma, faci ce face toate toata lumea. Adica faci ce poti. Insa întrebarea este : se poate face altfel ? Adica mai bine ? Da, se poate.

Tehnologia poate face treaba asta mai bine. Cum ? Automatizînd procesele. Automatizarea pare ceva simplu. Si asa aste. Doar ca înainte ca ceva sa devina simplu, acel ceva a fost ceva complex. Sculptorul român Constantin Brancusi a rezumat acest proces într-o fraza care a ramas în istorie : « Simplitatea este o complexitate rezolvata ». Cuvîntul cel mai greu din aceasta propozitie este : « rezolvata ». Simplitatea e simpla de la natura. Complexitatea este la fel. Dar partea cu « rezolvarea » tine de noi, oamenii. Cum facem noi ca un proces complex sa devina unul simplu ? Altfel spus, cum automatizam ?

Revin la povestea cu « geamanul digital ». Avem asadar o uzina foarte complexa. Putem reproduce aceasta uzina pe un calculator. Adica îi facem un geaman digital. Cum facem asta ? Digitalizam toate procesele din uzina reala si reproducem în acest fel uzina respectiva în spatiul digital. Acum avem doua uzine care se afla în aceeasi uzina : una este fizica, alta este replica ei digitala, sau « geamanul digital ». « Digital twin », cum ar zice americanii.

Iar acum o sa va întrebati : la ce bun sa facem o replica digitala la uzina reala ? Pentru ca puteti sa conectati « geamanul digital » la un algoritm de inteligenta artificiala. Ce este acest algoritm ? Este un program digital care poate învata singur analizînd datele care îi sînt livrate. Acest algoritm se uita la procesele din uzina digitala asa cum tu, ca manager, te uiti la procesele din uzina reala. Si e posibil ca inteligenta artificiala, sau robotul, sa vada mai mult decît vezi tu ca om. E posibil ca inteligenta artificiala sa descopere probleme pe care tu nici nu le vezi si sa îti ofere solutii ca sa le rezolvi.

Ce faci cu aceste solutii ? Sa ne imaginam ca algoritmul de inteligenta artificiala, care este  « geamanul digital » al uzinei tale, este legat prin wi-fi la uzina reala. Adica poate transmite în timp real la uzina reala informatia noua pe care a descoperit-o în uzina digitala. Daca este suficient de automatizata, uzina reala poate implementa în timp real informatia care îi este livrata din geamanul ei digital prin wi-fi. Pe scurt, uzina ta va merge mai bine cu ajutorul inteligentei artificiale. Asa cum a zis Brâncusi : « simplitatea este o complexitate rezolvata ».

Probabil ca în acest moment, în care ma auziti la radio vorbind despre asa ceva, va imaginati ca povestea asta este una stiintifico-fantastica. Sau, în cel mai bun caz, este o poveste care se petrece în cele mai sofisticate laboratoare de cercetare americane. Nu, povestea asta se petrece în România, mai exact la Ploiesti. Am fost acolo si am vazut cum în acest oras din România se rescrie viitorul. Am invitat la aceasta emisiune « Noi venim din viitor » pe Iulian Verga, tînarul din Ploiesti care aduce în România magia « geamanului digital ». Iulian este la baza arhitect. Ce cauta un arhitect în universul inteligentei artificiale ? Stati cu noi o jumatate de ora si veti afla. Mai multe despre el si proiectele lui puteti afla la adresa : https://www.kindustrial.ro

Va informez de asemenea ca în data de miercuri 14 decembrie, va astept la Institutul Francez din Bucuresti la ora 18h30 pentru un dialog cu publicul în sînul comunitatii « Noi venim din viitor ». Intrarea este libera si va promitem doua ore pasionante despre viitorul tehnologic la fel de pasionant al României. Adresa este : bulevardul Dacia 77.

0:00
0:00