Irina Raicu – O artista, un robot si o poveste despre viitor


Am sa o introduc pe invitata de astazi începînd cu o poveste personala. Luni 20 iunie, la ora 18h30, voi lansa la Institutul Francez din Bucuresti o carte despre tehnologie dintr-un unghi diferit de ceea ce am gasit pe piata : « Tehnosofia sau întelepciunea tehnologiei ».

E o joaca de cuvinte din greaca veche : « sofia » înseamna « întelepciune » iar « tekne » înseamna a tese, ca atunci cînd tesi un covor. Puse împreuna, dau titlul cartii : tehno-sofia sau întelepciunea tehnologiei. Cuvîntul « tekne », care a dat în limbile moderne cuvîntul « tehnologie », provine din radacina proto-indoeuropeana « *teks – » si asta înseamna « a tese ». Tehnologia este asadar « arta de a tese viitorul ».

Am încercat sa aflu ce se ascunde în spatele acestor cuvinte si am ajuns la urmatoarea concluzie : tehnologia este arta prin care tesem ceva în lumea noastra interioara pe care îl aducem în lumea noastra exterioara. Inainte de a avea scaunul pe care stai, cineva l-a plasmuit în mintea lui si l-a creat apoi în lumea exterioara pe care o vezi si tu si eu. Inainte sa îl atingi cu mîna ta, cineva l-a atins cu gîndul lui.

Tehnologia este acest canal în care lumea noastra interioara se rasuceste în afara noastra, în lumea noastra exterioara. Aceasta rasucire se face prin cele doua dimensiuni fundamentale ale vietii noastre interioare : partea cognitiva si partea afectiva. Pe scurt cunoasterea si simtirea sau gîndul si sentimentul. Cunoasterea este cuprinsa în demersurile noastre stiintifice în timp ce simtirea e cuprinsa în viata noastra spirituala. Stiinta si credinta nu sînt contradictorii, asa cum ne-au învatat la scoala. Stiinta si credinta sînt cele doua componente structurale ale fiintei umane si prin ele ne definim ca oameni.

Am abordat acest subiect în cartea « Tehnosofia, întelepciunea tehnologiei » în care veti gasi partea nevazuta a ceea ce se vede în tehnologie. Aceasta carte va fi lansata sub forma de NFT, adica Non Fungible Token, un curent de arta digitala nascut în strafundurile tehnologiei blockchain. Va fi prima carte în limba româna publicata sub forma de NFT.

Cînd am hotarît ca o voi publica sub forma de NFT, am cautat pe piata din România pe cineva care stie sa produca un NFT, adica forme de arta digitala pe care sa le introduc în carte. Si de cine credeti ca am dat ? Este o tînara din Slatina, Irina Raicu. S-a mutat de pe malul Oltului la Bucuresti, pe malul Dîmbovitei, unde a studiat cibernetica la Academia de Studii economice. De pe malul Dîmbovitei s-a mutat pe cel al Senei unde a colaborat cu Universitatea Paris 1 Sorbonna la o teza de doctorat despre inteligenta artificiala.

Irina Raicu cunoaste maruntaiele tehnologiei dar în adîncul ei este o artista. Tablourile ei sînt facute împreuna cu un robot, adica un algoritm de inteligenta artificiala. Baga în el texte si ce îi trece ei prin cap sub forma de date iar robotul asta transforma totul în culori si în forme. Puteti vedea tablourile ei la adresa « irinaraicu.com ». A participat la expozitii din Seul, în Coreea de Sud, Bucuresti si Los Angeles.

Irina Raicu este o artista NFT. E ceva rar în România si nu este usor. Artistii ramasi în trecut resping cu vehementa aceasta noua forma de arta combinata cu tehnologie. Am lucrat cu Irina Raicu la prima carte NFT în limba româna « Tehnosofia, întelepciunea tehnologiei » si cunosc bine ce poate face. Pe Irina Raicu o puteti asculta astazi la emisiunea « Noi venim din viitor » unde vom descifra împreuna arta viitorului. Despre Irina Raicu si proiectele ei puteti afla mai multe la adresa : https://www.irinaraicu.com.  O puteti întîlni si în carne si oase la lansarea cartii la Institutul Francez din Bucuresti, luni 20 iunie la ora 18h30. Institutul se afla la Bucuresti pe bulevardul Dacia nr. 77.

0:00
0:00