Viitorul este al celor care stiu sa faca din ziua de azi ceva care sa merite ziua de mîine. Daca vrei ca mîine sa respiri un aer mai curat, nu te mai urca în masina ca sa mergi la magazinul de la coltul strazii pentru o pîine. Poti merge pe jos si vei vedea lumea cu alti ochi. In vremurile astea în care totul se accelereaza în jurul nostru, cea mai buna tactica este sa încetinesti ritmul. Daca astazi am reînvata sa mai mergem si pe jos, mîine vom respira un aer mai curat. Acelasi lucru se întîmpla si cu mîncarea. Aruncam aproape la fel de mult pe cît mîncam.
Ministerul Agriculturii a facut recent un studiu finantat de Uniunea europeana si, cu aceasta ocazie, am aflat niste cifre foarte interesante. In România se arunca în fiecare an mai bine de doua milioane si jumatate de tone de mîncare. Adica în jur de 129 de kilograme de mîncare pe cap de locuitor. Aceste doua milioane si jumatate de tone nu dispar ca prin farmec, ele trebuie duse la gropile de gunoi unde le ardem. Adica dam o gramada de bani ca sa poluam aerul pe care îl respiram. Suna aberant dar asta facem în fiecare zi.
Studiul finantat de Uniunea europeana ne mai arata ca dam 40 % din banii nostri pe mîncare si aruncam între o treime si o jumatate din ce cumparam. Fenomenul a luat amploare în orase, la tara oamenii sînt mai legati de pamînt si mai chibzuiti. Avem însa si o veste buna. Risipa din mediul urban a scazut de la 10,43 % în 2016 la 6,5 % în 2020. Si avem o alta veste si mai buna. De curînd a fosta lansata în România o aplicatie care ne ajuta sa rezolvam problema asta. Ca în orice proiect genial, ideea de baza este foarte simpla. Intrebarea se pune asa : e posibil sa gasim o solutie în asa fel încît sa aruncam mai putina mîncare si, în acelasi timp, sa cîstigam bani mai multi ?
La aceasta întrebare raspunde aplicatia bonapp.eco pe care o puteti descarca si pe Android si pe IOS. Bonapp.eco este un start-up românesc pus pe picioare de un român si doi francezi care traiesc de suficient de mult timp în România încît sa considere ca aici e casa lor. Grégoire Vigroux, business angel si antreprenor, Diego Roy de Lachaise, fost Senion Tech Consultant la KPMG si Zsolt Kadar, fost executive Apple. Mai recent a venit lînga ei un alt francez Luka Zivkovic. Ii veti auzi în mai multe rînduri la aceasta emisiune pentru ca dezvolta o gramada de proiecte care ne vor schimba vietile în mai bine.
Ce faci cu aplicatia bonapp.eco ? O descarci pe telefonul mobil, îi atasezi un card si poti cumpara cu ea produse alimentare care se apropie de termenul de expirare la un pret care poate scadea cu pîna la 80 % din pretul initial al produsului. Supermarketurile arunca în fiecare zi o gramada de produse care nu s-au vindut în timpul garantiei. Aplicatia bonnapp.eco ne permite sa oprim aceasta risipa inutila. Daca stiu ce vreau sa manînc în seara asta, ma duc pe bonapp.eco, îmi comand produsele de la magazinele care sînt acolo la jumatate de pret si sînt servit. Plata sa face direct din cont si nu am nici o grija. Ideea este pe cît de simpla pe atît de eficace.
Ca sa aflam mai multe despre aceasta aplicatie, am invitat astazi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Grégoire Vigroux, co-fondator al acestui proiect. Grégoire este de asemenea presedintele organizatiei La French Tech în România care aduna laolalta start-up-urile românesti si le pune în legatura cu alte start-up-uri din cele patru colturi ale lumii. Mai multe despre aplicatia bonapp.eco puteti afla pe internet la adresa cu acelasi nume : https://bonapp.eco
Aceasta emisiune este în limba franceza.