Flavia Popa si Ciprian Stanescu – Climate Change Summit si cum schimbam paradigma mediului


Intr-una din poeziile sale intitulata « Cîntecul doamnelor de altadata », poetul francez François Villon a scris acum 500 de ani un vers care a ramas în istorie si în care se întreaba cu nostalgie : « Unde sînt zapezile de altadata ? ». Nu va este dor de timpurile în care anotimpurile se succedau cuminti unul dupa altul ? A fost o vreme în care iarna ningea si zapada mirosea a curat si a tacere, o vreme în care primavara se instala încet scotîndu-ne din amorteala iernii cu o explozie de culori si de vegetatie trezita la viata. Verile erau calde atît cît trebuia pentru a pîrgui roadele pamîntului. Habar nu aveam ce este aerul climatizat. Toamna soarele se mai îmblînzea, începeau ploile, unele ca de plumb, asa cum le-a descris Bacovia, dar erau toate placute si ne îmbibau simturile cu senzatii noi. Parea ca totul este la locul lui.

Dar astazi pare ca nimic nu mai este la locul lui. Traim într-o lume din ce în ce mai agitata si mai tensionata. Am renuntat la diplomatie si ne-am întors la razboaie pentru a ne rezolva problemele. Sau fantasmele. La frontierele noastre un dement si-a trimis armatele ca sa ucida cu sînge rece si sa refaca un imperiu care s-a prabusit o data cu zidul Berlinului. Acest razboi ne-a afundat si mai tare în criza economica si financiara în care ne aflam deja. Acum avem crize multiple : economica, financiara, energetica, politica si militara.

Am mers atît de departe încît sîntem pe cale sa facem praf si planeta pe care traim. Echilibrul întregului pamînt e amenintat si pamîntul ne vorbeste, ne avertizeaza si trage semnale de alarma. Avem dereglari climatice din ce în ce mai urîte. S-au dus dracului si zapezile lui François Villon si verile noastre linistite. Am dat o gramada de gauri în ozon si continuam sa îl ciuruim poluînd la greu. Numai în Bucuresti sînt peste un milion si jumatate de masini la vreo doua milioane de locuitori. Ce sa mai zicem de China care numara un miliard si jumatate de oameni care fac industrie la greu si consuma pe masura ?

Pe scurt, am cam încurcat-o si natura ne da semne ca nu mai are rabdare : inundatii, cutremure, orase asfixiate, canicula si o gramada de alte nenorociri cu care am început deja sa ne obisnuim. Si asta e cel mai grav : sa ai o problema de care depinde viata ta si a celor de lînga tine si sa te obisnuiesti cu ea, sa o accepti ca pe o noua normalitate si sa continui sa o agravezi ignorînd-o.

Primul pas pentru rezolvarea unei probleme este constientizarea ei. Adica vorbim despre ea si încercam sa gasim solutii. In spatele schimbarilor climatice care ne ameninta planeta si vietile se afla o multitudine de crize. Pentru a le gasi solutii avem nevoie sa aducem laolalta oamenii din economie, oamenii din politica, specialistii în mediu si mintile cele mai ascutite în inovatie. Acest tip de întîlnire cu miza majora va avea loc si la Bucuresti la cel mai înalt nivel. Marti 4 octombrie si miercuri 5 octombrie va avea loc Climate Change Summit. Fondatorul acestui eveniment este banca BRD – Groupe Société Générale care este si principalul partener al acestei emisiuni. Executia proiectului este asigurata de catre Social Innovation Solutions, o organizatie orientata catre viitor si inovatie.

I-am invitat astazi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Flavia Popa, secretar general la BRD – Groupe Société Générale si pe Ciprian Stanescu, fondatorul Social Innovation Solutions. Vom încerca împreuna sa vedem ce e de facut. Climate Change Summit este aducerea laolalta a oamenilor cu putere de decizie în zona politica, economica, financiara si de inovatie pentru a desena calendarul viitoarelor actiuni pentru protectia mediului. A proteja mediul în care traim înseamna a respecta lumea în sens larg, înseamna respect pentru noi însine si pentru cei de lînga noi.

0:00
0:00