Dylan Delhommois – Tehnologia si noile meserii ale viitorului


Din trecut lucrurile se vad cam asa : te duci cuminte la scoala, îti iei o diploma de la o facultate, îti gasesti un job cu un salariu cît mai mare si în care sa muncesti cît mai putin si astepti pensia votînd pe unii care sa ti-o faca « nesimtita », ca sa vorbim si noi ca oamenii politici. Acesta este trecutul, adica lumea asa cum o stii. E o lume moarta în care multi dintre noi continua sa traiasca.

Dar viitorul nu arata asa. Viitorul este o lume vie în care o parte din copiii nostri traiesc deja. E ca si cum am trai în universuri paralele în dimensiuni care nu prea comunica una cu alta. Viitorul se scurge în prezentul nostru printr-o gramada de proiecte si de aplicatii pe care noile tehnologii le fac posibile. Copiii nostri au înteles acest lucru si acolo se uita. Ei nu mai alearga dupa diplome cu care oricum nu prea au ce sa faca pe o piata extrem de imprevizibila. Nu-i mai intereseaza un job cu salariu mare si munca la minim, ei vor sa schimbe lumea strîmba pe care noi le-am oferit-o în cursa noastra nebuna pentru bunuri materiale.

Copiii nostri nu alearga dupa o pensie « nesimtita », ei vor o lume cu rost, o lume în care ceea ce fac ei împreuna sa capete un sens. Noile tehnologii le permit sa o faca ignorîndu-ne pe noi, care nu întelegem mare lucru din aceste tehnologii pentru ca ele evolueaza cu o viteza mai mare decît puterea noastra de a le întelege. Ei fac viitorul, noi stam întorsi catre trecut si ne chinuim copiii cerîndu-le sa faca ceea ce am facut noi. Iar ei nu vor si bine fac. Lumea se muta din ce în ce mai mult în universul digital. Covidul care a venit peste noi a accelerat enorm acest proces.

O buna parte din economiile lumii s-au prabusit si continua sa se duca în jos. De ce ? Pentru ca noile tehnologii permit sa reinventam lumea altfel. Multe meserii si companii ancorate în trecut vor fi maturate înainte de a întelege ce li se întîmpla. Dar dracul nu este atît de negru pe cît pare. Daca o parte din meserii si companii vor disparea, altele le vor lua locul. Acestea sînt povestile de succes ale viitorului pe care copiii nostri le construiesc folosindu-se de noile tehnologii.

Pandemia covidului ne-a obligat sa lucram de acasa si ne-am învatat asa. Multi dintre noi nu mai vor sa se întoarca la birou. Vor sa lucreze de acasa sau de oriunde altundeva. Unii au devenit nomazi si se plimba cu laptop-ul din loc în loc. Meseriile de mîine nu vor mai fi cu salariu de la companie ci vor fi configurate în stilul freelancer. Esti liber sa te misti si sa lucrezi de oriunde si esti platit punctual pentru serviciul pe care îl faci.

Au aparut acum pe piata platforme care conecteaza companiile cu specialistii din tehnologie care doresc sa lucreze în stil freelancing. Asa s-a nascut platforma Comet Jobs creata de o mîna de tineri din Europa de Vest si din România. L-am invitat astazi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Dylan Delhommois, account executive la Comet Jobs prezenta în Franta, Elvetia, Belgia si România. Dylan este francez si traieste în România. Are o pasiune pentru noile tehnologii care vor reconfigura ziua de mîine. Vine de la Rennes, un oras din vestul Frantei, pe care l-a parasit pentru a se instala la Bucuresti. Aceasta emisiune va fi în limba franceza.

0:00
0:00