Dragos Gavrilescu – Design thinking cu aroma româneasca


Mergem în viitor pentru ca acolo se afla solutiile la problemele noastre din prezent. Noi, oamenii, sîntem fiinte temporale. Traim în trei dimensiuni spatiale la care se adauga înca una care este timpul. Timpul nu este decît o alta dimensiune a spatiului iar spatiul în care traim noi are trei dimensiuni. Trotuarul pe care mergi are o latime, o lungime si o adîncime. La întîlnirea dintre aceste trei dimensiuni se afla ceea ce tu numesti spatiu. Ai senzatia ca pleci dintr-un punct si ajungi în alt punct datorita acestei trinitati spatiale.

Timpul are aceeasi structura trinitara. E ca Sfînta Treime compusa din tata, fiu si duh. Timpul este despicat în trei parti, ca si spatiul. Are un trecut, un prezent si un viitor. In trecutul tau ai facut niste lucruri care ti-au adus niste beneficii dar ti-au creat si niste probleme de care te lovesti acum, în prezentul tau. Poti sta lipit de probleme cu ochii întorsi catre trecut de unde te alimentezi cu nostalgia vremurilor bune. Gasiti treaba asta la cei care mai spun si azi : « Ba, ce bine era pe vremea lui Ceausescu ! ».

Cînd stai cu ochii pe trecut, stai de fapt lipit de problema. Ca sa rezolvi problema însa ai la îndemîna ceea ce numim viitor. Acolo se afla ceea ce numesti « solutie ». Adica proiectezi cu mintea ta ceva care se uita la problema prezenta dintr-un unghi nou. Te duci cu gîndul în viitor si zici : « ce trebuie sa fac azi în asa fel încît sa ajung mîine unde îmi doresc eu » ? Dar ca sa ajungi de la « azi » la « mîine » ai nevoie sa faci un drum de la ceea ce îti doresti acum la ceea ce vei avea mîine.

Acest drum se poate face în multe feluri. Este de fapt un proces iar acest proces poate fi structurat de mai multe metode. De consultanta, de coaching, de NLP, de PCM, de constelatii sistemice, de Lean Six Sigma, de prospectiva si de o gramada de alte metode despre care am vorbit la emisiunea « Noi venim din viitor ». Ele sînt la fel de eficiente pentru un individ ca si pentru o companie. Astazi vom vorbi despre ceva nou : Design Thinking. E una din metodele cu care pleci din prezent cu o problema, te duci în viitor unde vezi o solutie si te întorci în prezent cu aceasta solutie în buzunarul mintii tale.

L-am invitat astazi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Dragos Gavrilescu, capul rautatilor din acest domeniu în România. Este co-fondator si managing partner la Design Thinking Society din România unde lucreaza cu liga mare : Orange, Vodafone, Carrefour, Lidl, Raiffeisen Bank, Allianz Insurance, Société Générale si alte firme de genul asta. Este consultant în afaceri, coach scolit la Noble Manhattan Coaching si multe altele despre care vom afla în acest interviu. Mai multe despre el si proiectele lui puteti afla la adresa : https://designthinkingsociety.com

0:00
0:00