Cristiana Deca – Despre business si legile care ne aduc laolalta


Viitorul nu este o carare presarata cu petale de trandafiri. Este de multe ori un drum pe care te bati sa cîstigi fiecare centimetru cu care înaintezi. Ca în povesti, este o carare presarata cu obstacole si pericole pe care nu le vezi usor din prezentul în care te afli. Si, ca si în viata, în business e bine sa vezi pericolul înainte de a fi prins în capcana lui. Din acest motiv au aparut pe piata firme care asta fac : îti deschid ochii asupra pericolelor la care business-urile se expun în procesul lor de crestere. Asta face Decalex, o companie românesca specializata în protectia datelor sau în GDPR, cum se mai zice prescurtat în engleza.

Pare ceva simplu dar în spatele lucrurilor simple care merg bine se afla mecanisme complexe mai putin vizibile. Decalex se centreaza pe procedurile de design thinking si procese de inovare pentru a oferi companiilor din România expertiza în domeniul de privacy si protectia datelor. Am invitat-o astazi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Cristiana Deca, co-fondatoare alaturi de sotul ei Cristian, a companiei Decalex.

Cuvîntul « lex » vine din latina si radacina lui proto-indoeuropeana « *leg – » înseamna « a aduce laolalta », « a pune împreuna ». « Lex » înseamna aducerea laolalta a unui set de reguli care definesc o lege. De ce avem nevoie de legi ? Pentru ca ele definesc prin norme juridice cadrul în care noi putem trai si lucra împreuna. Asta facem de cînd ne stim, asa cum sta marturie codul împaratului babilonian Hamurabi scris la 1 760 înaintea erei noastre. Aceasta colectie de legi a fost inspirata la rîndul ei din legislatiile sumeriana si asiriana care se pierd în noaptea istoriei. Le regasim însa în principiile de baza ale dreptului roman care sta la baza tuturor legislatiilor moderne.

Legea este o constanta a istoriei, ea traverseaza epoci istorice foarte diferite dar ramîne neschimbata în structura ei fundamentala. Aceasta structura se numeste norma juridica si este compusa din trei parti : un drept, o obligatie si un mecanism care le garanteaza pe acestea. De exemplu : salariul meu este un drept dar nu pot beneficia de acest drept daca nu ma supun obligatiei care vine împreuna cu el : aceea de a munci. Norma juridica prevede si mecanismul care le garanteaza pe acestea. Compania are dreptul de a-mi oferi de lucru si obligatia de a-mi da un salariu în schimbul muncii mele. Si invers, eu am dreptul la un salariu si obligatia de a munci pentru a-l primi.

Aceste lucruri par evidente dar ele functioneaza doar în baza unei norme juridice care este formulata într-o lege si care permite o relatie contractuala între mine si companie. Dreptul a evoluat si a devenit din ce în ce mai complex pentru ca el reflecta mecanismele din ce în ce mai complexe ale lumii în care traim. In lumea digitala în care am mutat o buna parte a vietilor noastre profesionale si personale dreptul se reflecta în politicile de GDPR sau de protectie a datelor pe care orice companie europeana este acum obligata sa le implementeze. Asta face compania româneasca Decalex, co-fondata de Cristiana Deca : ofera constultanta si un pachet complet de servicii în aceasta zona fierbinte a fiecarui business.

0:00
0:00