Ciprian Man – Growceanu, un cuib timisorean de business angels


Ca sa întelegi cine esti, ai nevoie sa pricepi din ce esti facut si cum esti facut. Daca fizicienii au dreptate, la baza sîntem un nimic care vibreaza. Tu, eu, copacul de lînga tine, strada pe care conduci masina, tot ce exista dintr-un capat al altuia al universului este compus la baza din fotoni. Tot ce exista este facut din lumina, inclusiv noi, oamenii.

Pune-te putin în locul Sursei si încearca sa întelegi cum a generat universul în care traim. Nu-i spun Dumnezeu pentru ca Dumnezeu este unghiul religios din care privim Sursa. Orice religie nu este decît o încercare a omului de a-si întelege creatorul. Dar haideti sa lasam religiile la o parte si sa ne gîndim în termeni foarte simpli cum a generat Sursa întreaga existenta. Cum poate Sursa atotstiutoare sa genereze ceva material în care sa se reflecte pe sine ? Este întrebarea fundamentala a filosofiei care astazi da batai de cap nu numai filosofilor ci si celor mai stralucite minti din fizica.

N-am sa raspund aici la aceasta întrebare, o fac pe îndelete într-o carte despre tehnologie, stiinta si spiritualitate pe care am botezat-o « Tehnosofia, întelepciunea tehnologiei ». Asa am descoperit ca Sursa care genereaza întreaga existenta este locul în care se întîlneste partea vazuta si finita a lumii cu partea ei nevazuta si infinita.

Uitati ce ati învatat la scoala, universul nu este infinit. A fost definit asa de catre oameni care au încercat sa îl înteleaga dar nu l-au înteles. Universul este finit. Da, are o limita. Dar este în acelasi timp infinit. Cum ? Crescînd la nesfîrsit. Universul este finit în fiinta lui si, în acelasi timp, infinit în cresterea lui. Asta este Sursa care se afla la originea a tot ce exista, aceasta întîlnire miraculoasa între finit si infinit.

Si asa sîntem si noi pentru ca purtam în noi amprenta acestei Surse, asa cum ni se povesteste si în dimensiunea religioasa. Omul este facut dupa chipul si asemanarea creatorului. Ai în tine un suflet care nu este altceva decît suflarea Sursei în carnea ta. Suflet înseamna la baza pur si simplu suflare. Din acest motiv, omul este o replica la scara umana a universului mare.

Miliardele de galaxii din univers se regasesc în miliardele de neuroni si sinapse din creierul nostru. Ca si universul mare, omul este locul de întîlnire dintre finit si infinit. Avem un corp finit dar, pe dinauntru, în lumea noastra interioara putem creste, ca si universul, la infinit. In lumea noastra interioara se afla doua axe : cunoasterea si simtirea, gîndul si emotia, partea cognitiva si cea afectiva. Cresti în masura în care cunosti si simti ceea ce cunosti.

Ceea ce imaginezi în lumea ta interioara aduci în lumea ta exterioara prin tehnologie. Tehnologia este aceasta oglindire a cresterii tale interioare în lumea ta exterioara. Din acest motiv, tehnologia este ceva viu care ne reconfigureaza vietile. Esti viu doar în masura în care cresti pentru ca esenta vietii este aceasta crestere continua. V-ati întrebat vreodata de ce orice afacere care merge este o afacere care creste ? Daca nu cresti, mori. La fel se întîmpla si în business : o afacere care nu creste, moare.

Iar în România avem din ce în ce mai multe afaceri care cresc si ne cresc si pe noi o data cu ele. Avem o explozie de start-up-uri care sînt însotite pe drumul cresterii lor de îngerii pazitori ai unui business, ceea ce numesc americanii « business angels ». Am întîlnit recent pe unul dintre ei care este co-fondator al grupului Growceanu de la Timisoara, Ciprian Man.

Va aduceti probabil aminte de personajul de poveste Greuceanu, tînarul viteaz din povestile culese de Petre Ispirescu plecat la capatul lumii ca sa ucida zmeii care furasera soarele si luna de pe cer. Avem fiecare cîte un Greuceanu în noi care se lupta cu partea noastra de întuneric pentru a o lumina si a-i da sens. Lumina din care sîntem facuti se expandeaza la infinit si asta se întîmpla cu orice business, ramîne viu atîta timp cît creste.

Asa s-a nascut proiectul Growceanu al carui slogan este « de la greu la grow », adica, în româno-engleza, « de la greu la crestere ». L-am invitat astazi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Ciprian Man pentru a ne spune povestea acestei superbe aventuri românesti botezata atît de inspirat « Growceanu ». Ciprian Man este co-fondator al proiectului Growceanu. A studiat la universitatea britanica din York, are un master în analiza de politica sociala la universitatea belgiana din Leuven si un doctorat în management la Universitatea de Vest de la Timisoara.

Mai multe despre el si proiectele lui puteti afla la adresa : https://www.growceanu.ro

0:00
0:00