Ciprian Cucu – Politica viitorului trece prin tehnologie


Vorbim la aceasta emisiune despre România care se misca, România start-up-urilor, a celor care inoveaza si o conecteaza la viitor. Ati auzit în formatul « Noi venim din viitor » unele dintre cele mai stralucite minti ale inteligentei românesti. Aici vin oameni care fac treaba si care cred în ceea ce fac. Nu poti schimba nimic în prezentul tau daca nu te proiectezi în viitor. Doar uitîndu-te la cel care aspiri sa fii vei putea deveni azi o versiune mai buna a celui care a fost. Doar asa te poti transforma si pe tine si locul în care traiesti, imaginîndu-ti azi ceea ce poti deveni mîine.

Verbul « a imagina » vine din radacina proto-indoeuropeana « *aim – », care înseamna « a copia », « a imita ». A imagina înseamna a proiecta în viitor imaginea a ceea ce îti doresti si a o imita în actiunile tale prezente. Prezentul tau capata un sens doar în masura în care imita viitorul pe care tu îl imaginezi. Asa te poti transforma tu, ca individ, si asa poti transforma locul în care traiesti în relatie cu ceilalti, casa ta, sectorul tau, orasul tau si tara ta.

Am hotarît sa invitam astazi la emisiunea « Noi venim din viitor », pentru prima data, un om politic. Ne dorim ca tehnologiile cele mai inteligente si mai inovante pe care le descoperiti la aceasta emisiune sa fie auzite si descoperite si în spatiul politic. Degeaba avem o armata de informaticieni si o avalansa de start-up-uri daca inovatia din zona privata nu ajunge si în zona publica.

Intîmplarea face ca eu stau în sectorul 6 din Bucuresti si, în ultimii doi ani de zile, am vazut ca s-au schimbat multe lucruri în bine. M-am gîndit ca primarul acestui sector, Ciprian Ciucu, are deschiderea pe care noi a asteptam în spatiul politic si l-am invitat la aceasta emisiune. L-am intersectat o singura data la evenimentul Future Summit care a avut loc de curînd la Bucuresti si m-a atins modul deschis în care a vorbit despre viata cotidiana a unui primar dintr-un oras complicat cum este capitala României.

L-am invitat la emisiunea « Noi venim din viitor » pentru ca vrem sa construim comunitatea digitala « Noi venim din viitor ». Am lansat deja, împreuna cu o mîna de tineri, prima carte în limba româna sub forma de NFT (Non Fungible Token), un fel de arta digitala construita pe o platforma de blockchain. Este vorba de « Tehnosofia, întelepciunea tehnologiei » care este piatra de temelia a viitoarei DAO, Descentralized Autonomous Organization, adica o Organizatie care functioneaza pe principiile de autonomie si de descentralizare ale blockchain-ului. Ea va fi construita sub forma unui metavers în care inteligenta româneasca poate construi proiectele României viitorului folosindu-se de tehnologie si de arta.

Dar un proiect digital este puternic doar în masura în care are o legatura cu o utilitate din lumea reala. Aici avem nevoie ca oamenii politici sa înteleaga oportunitatea uriasa pe care noile tehnologii le ofera României. Noi am suferit tot timpul pentru ca nu traim în România la fel de bine ca în Europa de Vest, pentru ca exista o distanta mare între economia româneasca si cea occidentala. Dar noile tehnologii permit acum salturi economice uriase. România are resurse umane extraordinare dar avem nevoie ca oamenii politici sa creeze cadrul legislativ si administrativ pentru ca tinerii antreprenori români sa poata înflori aici afacerile viitorului.

Din acest motiv l-am invitat astazi la RFI România pe primarul sectorului 6 din Bucuresti, Ciprian Ciucu. Are 44 de ani si o lunga cariera politica în care a ocupat functii la nivel national si local. A fost presedinte al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si al Agentiei Nationale pentru Integritate, consilier în Consiliul General al primariei Bucuresti, are expertiza pe Moldova, Kosovo si Georgia si are legatura si cu scrisul cu care s-a îndeletnicit la Observator Cultural, Dilema Veche si România Libera.

0:00
0:00