Ciprian Bujor – Telios, telemedicina pentru români si ucrainieni


Avem un domeniu care ne doare pe toti : medicina. Te trezesti într-o dimineata si te doare în gît, nu ai energie, esti ametit, ceva nu merge si pare ca e serios. Nu stii ce ai si nu poti afla singur. Din acest motiv exista medici. Asta e vestea buna. Vestea mai putin buna este : cum ajungi la ei ? Suni, te programezi, urci în masina, daca ai una, daca nu, urci în autobuz si te duci la policlinica. Acolo sînt altii ca tine care asteapta sa fie vazuti, ascultati si consultati. Poti sta acolo ore si nu ai nici o garantie ca vei da ochii cu juratii lui Hipocrate. Ma rog, ajungi în fata doctorului care te consulta si te trimite sa faci niste analize de sînge.

Si începe alt circ. Te duci la un laborator de analize unde dai de o coada ca pe vremea lui Ceausescu cînd se ducea maica-mea sa ne cumpere lapte. Disparea din casa pe la patru dimineata si se întorcea pe la sapte cu o amarîta de sticla de lapte. Iti dai seama ca batalia asta e pierduta. A doua zi te trezesti la cinci dimineata, te aranjezi si la sase si jumatate ajungi din nou la laborator. E deja coada acolo, altii s-au miscat mai repede. Dar ai un loc bun si peste o ora ajungi înauntru. Dai hîrtiile si astepti ca doamna din spatele calculatorului sa scrie în el un întreg roman. In sfîrsit ti se recolteaza sînge si obtii si analizele. Dupa care înapoi la medic la policlinica, îi dai analizele, el le interpreteaza iar tu speri ca îti va da reteta cu medicamentele care te vor scapa de boala. Cam asa se desfasoara actul medical în România în 2022.

Dar aceasta poveste nu e una nemuritoare. Ea moare încet, încet sub apasarea noilor tehnologii. Avem acum în România o poveste noua : telemedicina. Adica faci o buna parte din ce am povestit pîna acum prin telefon si pe calculator. Cîstigi timp, nu mai umbli bezmetic de colo, colo, nu mai stai pe la cozi cu gîndul ca timpul si viata ta ti se scurg printre degete. E vorba de compania de telemedicina Telios Care care are peste 25 de ani de experienta în Statele Unite iar acum si-a deschis portile si în România, la Cluj, orasul pe care presa occidentala l-a botezat « noul Silicon Valley al Europei ».

L-am invitat astazi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Ciprian Bujor, sef cu strategia la Telios Care, cu care vom descifra secretele din spatele acestui cuvînt magic : telemedicina. Un cuvînt care, în actuala criza a refugiatilor din Ucraina, poate face minuni.

Mai multe despre acest proiect puteti afla la adresa : https://www.telios.ro

0:00
0:00