Catalin Toncea – Informatia este frumusetea care inventeaza lumea


In viitor ajungi doar pe un drum cu sens unic : informatia. Esti informat, ai un viitor. Nu esti informat, ai un trecut, adica stai întepenit în ceea ce stii sau, mai degraba, în ceea ce te-au facut altii sa crezi ca stii. Viitorul nu a apartinut niciodata si nu va apartine vreodata puturosilor. Viitorul este al celor care risca, al celor care se opun lumii strîmbe în care s-au nascut, al celor care cauta sa îsi schimbe prezentul. Numai asa viitorul devine o speranta de mai bine pentru care merita sa traiesti si uneori merita sa si mori.

Cuvîntul magic în povestea asta este « informatia ». Haideti sa sapam în maruntaiele acestui cuvînt si sa aflam despre ce vorbim. Radacina proto-indoeuropeana a cuvîntului « informatie » este compusa din prepozitia « en », care înseamna « în », si « form » care s-a transformat în latina în cuvîntul « forma ». Acesta se traduce la rîndul lui prin contur, forma, placut la vedere, imagine, cale, maniera. In greaca veche s-a transformat în « morphe », adica forma, frumos.

Informatia este asadar ceea ce se afla în interiorul unei forme frumoase. Cînd stai pe malul marii si te uiti la un apus spectaculos, ai sansa sa simti ceea ce natura închide în aceasta forma frumoasa care se desfasoara în fata ochilor tai. Informatia este ceea ce închide natura în frumusetea pe care ti-o ofera înspre contemplare. A informa înseamna a comunica altuia maximul de frumos închis în ceea ce gîndesti tu.

Informatia pura este frumusete pura, acea frumusete care se regaseste în solidele perfecte evocate de filosoful Platon din Grecia Antica. In adîncimea materiei, în fizica particulelor subatomice, regasim aceasta frumusete care se ascunde de ochii nostri. Ea se reflecta în lumea noastra, este prezenta în mine si în tine dar nu o vedem.

In religia crestina treaba asta este exprimata în afirmatia : « precum în cer, asa si pe pamînt ». Adica formele perfecte de dincolo de lumea noastra strîmba se reflecta aici, se lovesc de noi si se strîmba iar misiunea noastra este sa le îndreptam. Noi, oamenii, sîntem niste antene înzestrate cu inteligenta si simtire care recepteaza semnalele venite din inima gaurii negre care a generat întregul nostru univers.

Asta este informatia, frumusetea formei care ni se reveleaza noua, observatori într-un univers finit care se expandeaza la infinit. Daca vrei sa ai vreo legatura cu viitorul care da peste tine, ai o singura sansa : sa accesezi informatia înainte ca ea sa schimbe lumea în care traiesti. Doar un om informat poate deveni agent al schimbarii. Restul vor trai dupa cum le vor dicta altii.

Informatia se declina în toate registrele existentei. Astazi vom vorbi la emisiunea « Noi venim din viitor » despre cum se manifesta informatia în dimensiunea economica a vietii noastre. Afacerile care vor reusi în viitor sînt cele care au ajuns la informatie înaintea altora. Cursa asta nu este o loterie. Este antrenament. Doar cei antrenati pot face fata provocarilor venite constant din viitor.

Avem în România un loc în care va puteti antrena pentru asa ceva. Este vorba de programul « Intelligence Economic International » realizat de o mîna de oameni care vad în viitor la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Am invitat astazi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe unul dintre oamenii care au trecut prin acest program. Vom vedea împreuna ce înseamna inteligenta economica în lumea viitorului.

Catalin Toncea este fructul unei alchimii a contrastelor. A studiat relatiile internationale si afacerile la Universitatea româno-americana, dupa care a plonjat în teologie. Apoi s-a lansat în domeniul strategiei de piata la BRD – Groupe Société Générale, analist financiar la Fondul de garantare a creditului rural iar în prezent este Business Development Manager la Inventikus, un cluster de inovare si noi tehnologii. Mai multe despre Catalin Toncea si proiectele lui puteti afla la adresa : inventikus.ro

0:00
0:00