Banii sînt o forma de energie care evolueaza în acord cu metamorfozele societatii. La începuturile comertului faceam schimburi bazate pe troc : îmi dai un vitel, îti dau o caruta, îmi dai o gaina, îti dau o galeata de porumb… Si tot asa. Apoi au aparut forme incipiente de bani : pietre pretioase, aur, argint si alte metale. Cu timpul, toate acestea s-au scurs în bani de hîrtie care simbolizeaza o anumita valoare. In România am ales sa îi facem din plastic dar tot aia e.
De cînd a aparut internetul si digitalizarea, banii de hîrtie sau de plastic s-au scurs si ei în maruntaiele universului digital. Banii din contul tau de la banca nu se afla în seiful bancii. Sînt niste cifre pe ecran. Digitalizarea a condus la o dematerializare a lumii financiare. Noile tehnologii au permis aparitia a ceea ce numim fintech-uri, adica banci digitale care au condus la un fel de democratizare a lumii financiare.
Avem fintech-uri si în România. Ba chiar avem si produse care au revolutionat piata atunci cînd au aparut. Este cazul Twispay, un brand detinut de Capital Financial Services care a fost achizitionat la începutul lui 2022 de catre compania sibiana de blockchain Elrond. Twispay are licenta de procesare de plati pentru comercianti, poate emite moneda electronica cu autorizatie de la Banca Nationala a României si are de asemenea licenta de a emite carduri Visa si Mastercard.
Achizitionarea de catre Elrond a fost un pas înainte catre conectarea cu tehnologia blockchain si redefinirea spatiului financiar. Toate aceste lucruri au fost posibile datorita unui om : Augustin Dobre. Vine din mediul bancar si viseaza sa revolutioneze piata financiara. Nu doar viseaza ci o si face. Motiv pentru care l-am invitat astazi alaturi de noi pentru a ne decripta meandrele universului financiar în care traim cu totii. Mai multe despre acest proiect puteti afla la adresa : twispay.com