Andrei Dudoiu – SeedBlink, samînta digitala care schimba România


Prezentul tau este viitorul din trecutul tau. Esti ceea ce esti astazi datorita alegerilor pe care le-ai facut în trecutul tau cînd te proiectai în viitor cu ceea ce aveai atunci la îndemîna : lucrurile pe care le-ai învatat de la altii, dorintele si aspiratiile tale si viziunea pe care o proiectai despre tine si despre lume în necunoscutul din viitor. Sîntem cu totii povestea pe care ne-o scriem si, cu cît avansam catre viitor, cu atît mai mult închidem ceea ce gîndim, ceea ce simtim si visam în tehnologie.

Am mai evocat la aceasta emisiune etimologia cuvîntului tehnologie si o voi reaminti si astazi pentru ca orice cuvînt închide în radacina lui misterul devenirii lui. Tehnologia vine din alaturarea a doua cuvinte din greaca veche : « techno » si « logos ». « Logos » înseamna « cuvînt, teorie, stiinta » iar « techno » vine din radacina proto-indoeuropeana « *teks- » care este un verb si înseamna « a tese ». Tehnologia este asadar stiinta sau arta de a tese. De a tese ce ? Viitorul.

Tehnologia este arta de a tese azi ziua de mîine. Seamana cu un sport extrem plin de surprize. Cine s-ar fi gîndit acum cincizeci de ani ca vom avea toti pe birou calculatoare si internet care vor reconfigura total vietile noastre ? Cine se gîndea ca vom avea cu totii în buzunar un telefon mobil care poate fi la fel de puternic precum un calculator ? Tehnologia ne va surprinde mereu. Cine se gîndea acum 30 de ani, cînd România orbecaia în drumul ei catre economia de piata, ca astazi vom avea platforme în care oricine poate investi ca la bursa. Ati auzit de SeedBlink ? Este platforma digitala de investitii cea mai cunoscuta din România.

Si, daca tot vorbim despre radacina cuvintelor, haideti sa ne aplecam si asupra SeedBlink, apelatiune alcatuita din doua cuvinte englezesti. Seed înseamna samînta iar blink vine din radacina proto-indoeuropeana « *bhel – » care înseamna « a straluci ». O piatra pretioasa se distinge imediat în mocirla pentru ca ea straluceste, pare ca emana dinauntrul ei o lumina interioara. De ce se întîmpla asa ? Pentru ca o piatra pretioasa are o structura interna care amplifica lumina reflectata de ea. Mocirla nu reflecta nimic pentru ca înauntrul ei e întuneric, nu se bucura de complexitatea structurii pe care o are piatra pretioasa. Din acest motiv un diamant aruncat pe nisipul de pe plaja se distinge imediat de grauntele de nisip.

Asadar SeedBlink vrea sa zica « samînta care straluceste ». In lumea afacerilor aceasta samînta pretioasa se numeste o idee de afaceri. Aceasta idee este punctul de plecare al fiecarui start-up. Dar ideea nu este suficienta, este nevoie si de bani care sa îi dea viata si sa o creasca. Pîna recent, acesti bani nu puteau fi accesati decît de catre firmele mari care aveau acces la bursa. Astazi tehnologia, aceasta arta de a tese viitorul, a schimbat radical paradigma investitionala. Acum, chiar în acest moment, toti cei care ne ascultati puteti sa va creati propria afacere pornind de la o idee, de la acea samînta în care puneti stralucirea mintii voastre. Asa se nasc start-up-urile. Incepeti cu o idee, dati-i o forma de business si o puteti lista pe diversele platforme digitale de finantare. Nu mai aveti nevoie de bursa. Bursa viitorului se afla la un clic distanta de fiecare dintre noi.

SeedBlink este cea mai cunoscuta platforma de acest gen din România, fondata de investitori români pentru oameni de afaceri români si nu numai. Dar SeedBlink nu este doar pentru cei care cauta finantare pentru afacerea lor ci si pentru investitori, cei care au un capital si vor sa îl investeasca într-o afacere. Nici ei nu mai au nevoie de bursa si pot evita procedurile birocratice foarte complicate pe care le implica bursele clasice. SeedBlink este o bursa digitalizata deschisa tuturor.

Democratizarea investitiilor si accesul rapid la bani pentru finantare pot ridica România din apele statute în care a baltit în ultimii 30 de ani. Nu mai este nevoie sa asteptam miracole în politica pentru a urni România si a o proiecta în viitor. România de mîine este deja plamadita de inteligenta si creativitatea unei generatii configurata de digitalizare. E o Românie mai putin stiuta, nu o prea vedeti pe la televizor dar ea exista si creste foarte repede.

SeedBlink este parte din aceasta Românie venita din viitor si din acest motiv l-am invitat astazi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Andrei Dudoiu, managing partner si presedinte al bordului de directori de la Seedblink. Andrei a fost bancher. A lucrat peste 20 de ani în mediul bancar. Ii stie toate chichitele, toate puterile si slabiciunile si l-a lasat în spate pentru a co-fonda în iulie 2019 platforma de crowdfunding de capital SeedBlink.

0:00
0:00