Andreea Nistor si Irina Munteanu – AVE-România, educatie si business


In viitor poti ajunge doar pe o singura cale : educatie. Ziua de mîine va fi a celor care reusesc sa înteleaga lumea în care traiesc. Dar fara informatie nu ai nici o sansa. Traim într-o lume din ce în ce mai complexa. Tehnologiie evolueaza exponential si transforma lumea la fel de rapid. Practic nu prea mai avem timp fizic ca sa putem sa întelegem ce se întîmpla. Avem o singura sansa : sa punem pe picioare un sistem de învatamînt performant si adaptat lumii de mîine.

In lumea de mîine toceala unor manuale prafuite nu mai are nici o relevanta. Din pacate cam asta se întîmpla prin scolile si universitatile din România. Manuale obsolete, multi profesori fara vocatie, o gramada de scoli din mediul rural cu toaleta improvizata în curte. Stilul de învatare este toceala, o metoda aberanta în lumea de astazi. Principalul instrument de lucru cu copiii este pedeapsa. Nu repeti ca papagalul, esti pedepsit cu o nota proasta. Repeti ca papagalul, primesti o nota buna cu care nu prea ai ce face cînd ajungi pe piata muncii si realizezi ca nu ti-a spus nimeni ce te astepta în lumea reala.

Este un tablou negru al învatamîntului din România. Din fericire nu este dracul chiar atît de negru. Avem si profesori si învatatori daruiti, avem si copii motivati, avem si scoli care performeaza, unele din ele chiar în mediul rural. Stam prost dar avem cu cine face treaba ca sa stam mai bine în viitor. Ce ne lipseste ? O lege moderna a educatiei care sa tina seama de viitor, nu de un trecut întepenit. Despre aceasta lege se vorbeste de ceva vreme. Mai multe asociatii care se preocupa de soarta învatamîntului au organizat programe ample pentru a strînge de pe teren informatiile de care Ministerul Educatiei are nevoie pentru a croi o lege buna.

Una dintre cele mai active structuri din aceest domeniu este Asociatia pentru Valori în Educatie – AVE România. Este o asociatie care conecteaza lumea din business cu lumea din scoli si care formeaza directorii de scoala pentru un management modern si adaptat viitorului. Am invitat-o astazi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Andreea Nistor, directoare executiva la AVE Romania. Avem alaturi de noi pe Irina Munteanu care militeaza pentru aceeasi cauza din perspectiva business-ului. Irina este Deputy General Manager la Apa Nova Bucuresti si Chief Financial Officer la Veolia România. Impreuna vom încerca sa vedem unde sa afla acum sistemul educativ din România si încotro ar trebui sa o ia.

0:00
0:00