Cei care fac ceva se numesc antreprenori. Acest cuvînt a ajuns în limba româna prin limba franceza. « Entrepreneur » e compus din prepozitia « entre », care înseamna « între », si « preneur », adica « cel care ia ceva ». Antreprenor înseamna asadar la baza « cel care ia ceva între mîinile lui », « cel care apuca ceva si îl aduce la el ». Radacina cuvîntului vine din proto-indoeuropeana, « *ghend », care înseamna « a lua », « a apuca ». Antreprenorul e cel care, prin actiunea lui, apuca ceva din lumea care îl înconjoara si îl aduce la el. Poate apuca lucruri, servicii sau informatii. Toate acestea nu sînt decît forme prin care se manifesta un anumit tip de energie.
Lumea e o tesatura de energii. Lumea bunurilor materiale, lumea serviciilor si lumea informatiilor este o tesatura uriasa de energii care ne compun realitatea în care traim. Antreprenorul e cel care face ceva pentru a se conecta la aceste energii sub forma de bunuri, de servicii sau de informatii. Intinde mîinile si le aduce la el, în ceea ce economic se defineste ca o firma sau o întreprindere. Cuvîntul vine tot din franceza : « entreprise », adica prepozitia « entre » (între) si « prise », adica ceva care a fost luat. Intreprinderea este actul de a lua ceva între mîinile tale si a-l aduce la tine sau în firma ta.
Asta face un antreprenor, asta e secretul lui : inventeaza ceva, un business, care îi permite sa se conecteze la sursa uriasa de bogatie care este lumea. Dar tot aici se afla si capcana în care unii antreprenori cad. Se conecteaza la bogatia din jurul lor, o aduc la ei în firma si considera ca asa si-au facut treaba. Dar treaba de abia aici începe pentru ca adevarata provocare a unui antreprenor este sa faca, cu ce a strîns, o lume mai buna. Daca nu încerci sa faci o lume mai buna, degeaba faci afaceri si ai bani. Te îndrepti ca un somnambul catre propria ta moarte fara sa întelegi nimic din rostul pentru care ai venit aici. Te multumesti cu ideea ca ai adus bogatie în viata ta dar daca nu o folosesti ca sa cresti cu ea o lume mai buna degeaba te-ai ostenit. In moarte nu iei cu tine nici BMW-ul de la poarta, nici vila în care stai, nici macar nevasta sau amanta. Te iei pe tine cu ce ai adus tu pe lume : frica sau bucurie.
Iar daca vrei sa auzi ceva nou si sa respiri un aer mai oxigenat, asculta aceasta emisiune. « Stiri din viitor » este acum accesibila si in podcast si pe canalul de youtube « Eu vin din viitor – Mirel Bran » :
https://www.youtube.com/results?search_query=eu+vin+din+viitor+mirel+bran
Dati un clic, abonati-va si aflati din ce este facut viitorul ca sa intelegeti ce cautati in acest prezent.